loader image
Toggle Menu

nieuws12 december 2022by qreate-itHet verschil tussen halogeen, gasontlading en led lampen

https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/12/top-oss-montage.jpg

Goede verlichting is onmisbaar voor sportverenigingen. Het zorgt voor betere sportprestaties en de beste beleving op de tribune en bij het thuispubliek. Er zijn 3 verschillende vormen van verlichting: halogeen, gasontlading en led lampen. Wat werkt het best voor de ultieme sportbeleving en voor je clubkas? Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Halogeenverlichting bij sportclubs

Halogeenlampen worden gebruikt voor de traditionele manier van verlichten. Ze maken gebruik van een gloeidraad, die opwarmt als hier elektriciteit doorheen gaat. Het draad gloeit, produceert licht en ook veel warmte. Doordat een groot deel van de energie naar de warmte gaat, is de halogeenlamp vanuit energie-oogpunt niet erg zuinig. Dit type wordt in de praktijk vaak alleen gebruikt door kleine sportverenigingen, die weinig verlichting hebben. De warmte verlaat de lampen via de bovenkant van de lamp, waardoor die niet oververhit raakt en elke soort behuizing kan hebben: plastic, metaal of aluminium. In feite ben je met halogeenlampen dus aan het stoken voor de vogels! Dit type lamp is wel goedkoop in aanschaf, maar heeft een korte levensduur.

Gasontladingslampen

Gasontladingslampen zijn vergelijkbaar met TL-buizen. Hierbij gloeit het gas in de lamp, in plaats van in een gloeidraad zoals bij halogeen. Dit type verlichting is zuiniger dan halogeen, maar gaat niet zo lang mee. De lichtopbrengst gaat al na een paar honderd branduren achteruit. Binnen de eerste 250 uren is een gasontladingslamp al 25% van het vermogen verloren. Net als bij halogeenlampen, komt de warmte aan de voorkant naar buiten. Een nadeel van gasontladingslampen is dat als ze uitgeschakeld zijn, ze een opstarttijd van ongeveer 10 minuten nodig hebben om op volle sterkte te komen. Toch gebruiken veel sportverenigingen nog steeds dit type verlichting. Het is goedkoop in aanschaf en een stuk zuiniger dan het halogeen-broertje. Het onderhoud kan wel in de cijfers lopen, omdat de lampen door hun korte levensduur regelmatig moeten worden vervangen. Dit is niet alleen vervelend voor je bedrijfsbalans maar praktisch gezien ook lastig, vooral als ze op 25 meter hoogte hangen!

Led verlichting voor sportverenigingen

Led is de nieuwste innovatie in lichtland. Het is nu ongeveer 10 jaar op de markt. Sommige sportclubs zijn inmiddels overgestapt, anderen overwegen het. Het grote verschil tussen led, halogeen en gasontlading is de manier waarop de warmte uit de lampen wordt afgevoerd. Led lampen zijn gemonteerd op een vlakke printplaat. Bij inschakeling wordt deze plaat snel warm, maar aan de voorzijde stralen de lampen weinig warmte uit. Dit betekent dat de behuizing van aluminium of een ander warmtegeleidend materiaal moet zijn, om de warmte af te voeren. Dit zorgt niet alleen voor warmtegeleiding, maar ook voor de weerkaatsing van licht. Hierdoor heb je met led verlichting dus een hogere lichtopbrengst. Andere voordelen zijn dat led lampen geen opwarmtijd hebben, een lange levensduur en weinig onderhoud nodig hebben. Ze gaan gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, tegenover 7 รก 8 jaar bij de 2 andere opties. Een goed ontworpen led systeem is de beste investering op lange termijn voor clubs die stroom en geld willen besparen.

Offerte led sportveldverlichting

Vul vandaag nog de online vragenlijst in voor een gratis en vrijblijvende kostenindicatie!
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/11/footer-normec.jpg
Adres
Sportverlichting.com BV
Arnhemstraat 17
7418 CL Deventer
Socials
Official partner Keuken Kampioen Divisie
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2023/08/Logo-strook-keukenkampioen-e1691749968448.png

Sportverlichting