loader image
Toggle Menu

Led verlichting voor stadions

De mat wordt nog mooier op TV!

De voordelen van Led verlichting in een stadion

Op zoek naar een totaaloplossing om het stadion te verduurzamen? Led stadionverlichting biedt vele voordelen. Voor jullie als club, voor de spelers, voor het publiek én voor de mensen thuis voor de TV. Het is niet alleen zuiniger in gebruik, je bespaart er ook fors mee op de energierekening en onderhoud. Daarnaast heeft led verlichting een hogere lichtopbrengst, perfect zicht dus! Wij helpen je graag om de overstap naar duurzame sportverlichting te realiseren en kijken samen met de club naar de mogelijkheden voor subsidie en financiering. Volg ons 4 stappenplan en ontvang vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor led stadionverlichting.

Profclubs als FC Utrecht, FC Dordrecht, Go Ahead EaglesTOP Oss, SC Neptunus, Telstar 1963, Heracles Almelo en FC Twente gingen je al voor en zijn met Sportverlichting.com de samenwerking aangegaan om het stadion en/of trainingscomplex te verduurzamen.

De verlichting in een stadion gaat verder dan bij amateurverenigingen. Omdat je vaak met grotere hoogtes te maken hebt is het maken van een lichtplan maatwerk. Naast de verlichting op het veld (horizontale lichtopbrengst) is het lichtniveau en gelijkmatigheid voor de camera’s (verticale lichtopbrengst) net zo belangrijk. Instanties zoals de KNVB, UEFA, ESPN, Ziggo Sports en Eurosport hebben allemaal baat bij goede verlichting. De kwaliteit van led-verlichting (o.a. CRI-waarde en kleurtemperatuur) bepaald mede de kwaliteit van de TV-opnames.

Sportverlichting.com is official partner van de Keuken Kampioen Divisie.

Meer licht in het stadion

Bij balsporten heeft licht een directe invloed op de zichtbaarheid van de bal en dus ook op het spel. Led-verlichting heeft de hoogste lichtopbrengst en het laagste energieverbruik. Meer licht tegen lagere kosten dus.

Bespaar op energiekosten

Stadion led-verlichting is niet alleen duurzaam in gebruik, je bespaart er al snel duizenden euro’s per jaar mee op de energienota. Geld dat je aan het onderhoud van de velden kunt besteden of aan nieuwe materialen bijvoorbeeld.

Subsidie voor led-verlichting

Er zijn subsidies voor duurzame led-verlichting. Wij begeleiden je graag bij het vaststellen van benodigde vergoedingen of investeringsregelingen. Alles in overleg uiteraard.

Referenties

We zijn trots op onze referenties. Van prachtige stadions tot aan trainingscomplexen van profclubs. We hebben deze clubs van A tot Z begeleid. Het begint bij een goed lichtontwerp volgens de diverse normen. Vervolgens stellen we een offerte op en maken we de besparingen inzichtelijk. Ook vragen we namens de club de (diverse) subsidies of regelingen aan. En uiteraard realiseren we vervolgens wat we aan de voorkant beloven: een duurzame verlichtingsinstallatie waar spelers, publiek en mensen thuis op de bank van kunnen genieten.

FC Utrecht helder in zicht

Sinds juli 2023 staat ook Stadion Galgenwaard in de duurzame led-verlichting. Door de overstap van gasontlading naar led-verlichting, realiseert FC Utrecht 55% besparing op de energierekening. Dankzij de installatie van deze duurzame led-verlichting voldoet Stadion Galgenwaard nu ook aan de UEFA Level B normering (> 1400 lux).

In totaal ging dit project over de installatie van 120 duurzame led-armaturen en het verwijderen van 192 conventionele stadionlampen. Bij dit project heeft Sportverlichting.com ook de infrastructuur aangepakt, waaronder de aanleg van kilometers aan glasvezelkabels. De kabels zijn nodig voor de installatie van het DMX-entertainmentsysteem. Dit systeem heb je nodig voor de aansturing van de verlichting voor spectaculaire effecten. Daardoor kunnen de spelers en de toeschouwers nu genieten van een spetterende lichtshow.

Innovatief en duurzaam

“Naast het feit dat deze innovatieve LED-verlichting bijdraagt aan een lager energieverbruik, zorgt de vervanging van het licht ook nog eens voor een veel beter zicht voor zowel publiek als spelers”, vertelt Operationeel & Financieel Directeur Edo Keuning van FC Utrecht.

Lees hier het hele verhaal.

TELSTAR WITTE LEEUWEN GAAN VOOR GROEN

Telstar 1963 NV was al langer opzoek naar een geschikte partij voor het verduurzamen van de verlichting van de club maar eind maart begon de bal pas echt te rollen. Voor Telstar 1963 NV en voor ons een mooie case, waaruit blijkt dat een goed portfolio goud waard is! Telstar, bijnaam de Witte Leeuwen, is al een aantal jaar actief aan het verduurzamen. De club heeft een eigen stichting opgericht, Stichting De Groene Leeuwen onder leiding van Michael van Praag en Steef Hammerstein, die als ambitie heeft om het stadion geheel energieneutraal te maken.

DE OPLOSSING

Na een oriëntatie om de juiste installateur te vinden voor de nieuwe verlichting, bleven er drie partijen over. Hammerstein: 'Dan kijk je niet meer alleen naar de lampen, maar je zoekt naar een partij die past bij het DNA van Telstar. Telstar is een speciale club: een buitenbeentje, maar ook eigenzinnig en toegankelijk. We zochten een partij die daarbij zou passen.' Dat werd Sportverlichting.com, het bedrijf van Martin Bolderman. Eind mei is Sportverlichting.com met de werkzaamheden begonnen in het BUKO Stadion en heeft de 80 gasontladingslampen vervangen voor 56 led-armaturen.

FC Dordrecht

Het stadion van FC Dordrecht hebben we in 2019 voorzien van duurzame led-verlichting. De 80 gasontladingslampen hebben we vervangen voor 64 led-armaturen waarmee een energiebesparing van 50% wordt gerealiseerd. We hebben de verlichting uitgerust met een digitaal lichtmanagementsysteem. Hiermee is de verlichting naar elk niveau te schakelen. Ook hebben we een aantal lichtshows geprogrammeerd waardoor de fan engagement naar een hoger niveau wordt getild.

TOP Oss

Toen TOP Oss eind 2019 bij FC Dordrecht moest spelen was de directie van TOP Oss positief verrast over de nieuwe led-verlichting. Na een aanbestedingsronde heeft TOP Oss voor onze kwaliteit en service gekozen en hebben we begin 2020 ook het Frans Heesenstadion in Oss voorzien van led-verlichting, waarmee de club ruimschoots voldoet aan de KNVB-licentie (> 800 lux).

Lees hier het hele verhaal.

HERACLES ALMELO GAAT VOOR DUURZAAM STADION

Sportverlichting.com en Heracles Almelo hebben hun handtekening onder een meerjarige overeenkomst gezet. Onderdeel van de samenwerking is de installatie van duurzame verlichting op Erve Asito. Naar aanleiding van een onderzoek op het gebied van duurzaamheid in en rondom het stadion, dat Heracles Almelo samen met bedrijven en onderwijsinstellingen uitvoert, is het vervangen van de lichtinstallatie de eerste stap die wordt gezet.

TOEKOMSTBESTENDIG EN DUURZAAM

Rob Toussaint, algemeen directeur Heracles Almelo: “Het installeren van duurzame lampen in ons stadion draagt bij aan de toekomstbestendigheid van de club. Met de nieuwe verlichting voldoet Heracles Almelo aan de hoogste eisen van de UEFA-licentie en zijn we klaar voor de toekomst. Bovendien wordt Heracles Almelo hiermee een van de eerste Eredivisieclubs met LED-verlichting geschikt voor Europese wedstrijden.”

Lees hier het hele verhaal.

Familiestadion Neptunus Rotterdam

Honk- & softbalclub Neptunus Rotterdam heeft het complex aan de Abraham van Stolkweg verduurzaamt en uitgebreid. In samenwerking met Sportverlichting.com is de eerste grote stap gezet door de installatie van led-verlichting. Niet alleen in het Familiestadion, maar ook de omliggende velden zijn aangepakt met zowel nieuwe masten als led-verlichting.

De nieuwe led-installatie geeft naast kwalitatief licht, ook de mogelijkheid voor lichteffecten door het aangebrachte DMX-systeem. De armaturen voldoen aan de nieuwe regelgeving volgens de KNBSB. Mede hierdoor kunnen in het stadion internationale wedstrijden gespeeld worden. Daarnaast is in overleg met de Gemeente Rotterdam een lichthinderberekening gemaakt met betrekking tot lichthinder voor de omgeving. Naast de vernieuwde installatie in het stadion is ook het softbalveld voorzien van led-armaturen en een lichtmanagementsysteem. Het tweede honkbalveld is voorzien van led-installatie op hoofdklasse niveau.

Het aanbrengen van de nieuwe installatie zorgt bij de club voor een forse besparing op de energierekening. Daarnaast kan de club nu meer en vaker trainen en het gehele jaar door wedstrijden spelen onder energiezuinige verlichting.

TRAININGSVELDEN GO AHEAD EAGLES

Sinds 2019 heeft Go Ahead Eagles het trainingscomplex gevestigd op sportpark Zuiderlaan in Twello. Het sportpark bestaat uit meerdere velden waar zowel getraind kan worden als wedstrijden gespeeld kunnen worden. Tevens staat er een multifunctionele sporthal. De accommodatie, welke gedeeld wordt met amateurvereniging SV Twello, is in 2019 voorzien van duurzame led-verlichting. Een mooie samenwerking tussen Go Ahead Eagles, SV Twello, Gemeente Deventer, Gemeente Voorst en Sportverlichting.com.

Naast de installatie van led-verlichting heeft Sportverlichting.com ook het gehele subsidietraject verzorgd. Daarnaast zijn de velden te bedienen middels een digitaal lichtmanagementsysteem. Hierdoor kunnen we meerdere lichtscenario's worden ingesteld en kan er met de planningsfunctie het sportpark automatisch bediend worden.

Samenwerking met FC Twente

FC Twente en Sportverlichting.com hebben de handen ineengeslagen. Beide partijen zijn een partnership voor drie jaar aangegaan. Het doel: amateurverenigingen in de regio Twente helpen om hun sportpark te verduurzamen. FC Twente was onder de indruk van de werkwijze van Sportverlichting.com en samen besloten beide partijen de mogelijkheden tot een samenwerking te onderzoeken.

Daar rolde een partnership voor drie jaar uit. FC Twente heeft een convenant met 164 amateurclubs. Dit partnership sluit daar mooi bij op aan. FC Twente werkt als een verbinder tussen de sportclubs en Sportverlichting.com. Samen hebben we een plan opgezet om de clubs te bereiken. Zo zullen er mailings verstuurd worden en zullen social media-kanalen worden ingezet door FC Twente. Daarnaast zal de naam Sportverlichting.com terug te vinden zijn op de ledboarding in het stadion en treedt het bedrijf op als wedstrijdsponsor. Ook gaan we gezamenlijk meerdere informatieavonden rondom wedstrijden organiseren in de Grolsch Veste.

Lees hier het hele verhaal.

Lichtshows

Voeg beleving toe aan het stadion met een lichtmanagementsysteem. We hebben diverse stadions uitgerust met een entertainmentsysteem. De aansturing kan op diverse manieren, zowel draadloos als via DMX. Afhankelijk van de behoefte en gebruik van het stadion zijn er slimme overwegingen te maken om de verlichting aan te sturen.

Referentievideo's

4 stappenplan

Met ons 4 stappenplan maak je als profclub simpel en snel de overstap naar duurzame sportverlichting.

Stap 1: Scan & advies
We beginnen met een locatiescan zodat we een goede inschatting kunnen maken van de werkzaamheden. Mastposities, cameraposities, meterkast, alles brengen we in kaart,

Stap 2: Besparing & Lichtplan
Op basis van de inventarisatie stellen we een advies op: een lichtplan waarin we o.a. gebruik & verbruik in kaart brengen. Dit advies geeft ook inzicht in de mogelijke besparing, de terugverdientijd, subsidiemogelijkheden en in de kosten.

Stap 3: Subside & Financiering
Wij zijn gespecialiseerd in het aanvragen van subsidies voor het verlichten van sportclubs. We helpen je met de aanvraag van de BOSA of EIA en bieden diverse financieringsmogelijkheden aan.

Stap 4: Realisatie & Onderhoud
Is de offerte akkoord, dan gaan we direct voor je aan de slag. UIteraard kun je ook bij ons terecht voor advies en blijvende support voor onderhoud van de duurzame veldverlichting.

Overstappen naar led verlichting voor stadions

Overtuigd van de voordelen van ledverlichting voor stadions en wil je graag de mogelijkheden bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of om direct een afspraak te maken voor een inventarisatie.

FAQ

1
Hoe worden de lichtnormen bepaald?

De lichtnormen van een sport worden bepaald door de betreffende sportbond. Bij topsport worden ook instanties zoals de UEFA, ITF en FIFA betrokken vanwege de camerabeelden. Er zijn verschillende kenmerken waar rekening mee gehouden kan worden. De grootte en snelheid van de bal is hierin bepalend. Ook is het niveau waarop de club speelt van groot belang. Wij zullen tijdens onze inventarisatie uw club van alle informatie voorzien.

2
Ons veld heeft geen standaard afmeting, hoe passen jullie je advies hierop af?

Wij komen met veel plezier bij jullie langs. Tijdens ons bezoek zullen we een inventarisatie doen van jullie club. Onderdeel van de inventarisatie is het opmeten van het veld. Op basis van de gegevens kunnen wij een persoonlijk lichtplan opstellen zodat de lichtnormen ruim behaald worden.

3
Wat is de gemiddelde terugverdientijd bij een profclub?

De gemiddelde terugverdientijd bij is afhankelijk van een aantal factoren. Bij BVO’s met een grasmat zien we dat er doordeweeks geen gebruik wordt gemaakt van het veld. Bij kunstgras wordt er meer gebruik van het veld gemaakt. Hoe meer branduren de verlichting heeft, hoe sneller de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd voor een stadion is 9 jaar.

https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/11/footer-normec.jpg
Adres
Sportverlichting.com BV
Arnhemstraat 17
7418 CL Deventer
Socials
Official partner Keuken Kampioen Divisie
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2023/08/Logo-strook-keukenkampioen-e1691749968448.png

Sportverlichting