Toggle Menu

Led verlichting voor stadions

De mat wordt nog mooier op TV!

De voordelen van Led verlichting in een stadion

Op zoek naar een totaaloplossing om het stadion te verduurzamen? Led stadionverlichting biedt vele voordelen. Voor jullie als club, voor de spelers, voor het publiek en voor de mensen thuis voor de TV. Het is niet alleen zuiniger in gebruik, je bespaart er ook fors mee op de energierekening en onderhoud. En daarnaast heeft led verlichting een hogere lichtopbrengst, perfect zicht dus! Wij helpen je graag om de overstap naar duurzame sportverlichting te realiseren en kijken samen met de club naar de mogelijkheden voor subsidie en financiering. Volg ons 4 stappenplan en ontvang vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor led stadionverlichting.

De verlichting in een stadion gaat verder dan bij amateurverenigingen. Omdat je vaak met grotere hoogtes te maken hebt is het maken van een lichtplan maatwerk. Naast de verlichting op het veld (horizontale lichtopbrengst) is het lichtniveau en gelijkmatigheid voor de camera’s (verticale lichtopbrengst) net zo belangrijk. Instanties zoals de KNVB, UEFA, Fox Sports, Ziggo Sports en Eurosport hebben allemaal baat bij goede verlichting. De kwaliteit van led-verlichting (o.a. CRI-waarde en kleurtemperatuur) bepaald mede de kwaliteit van de TV-opnames.

Meer licht in het stadion

Bij balsporten heeft licht een directe invloed op de zichtbaarheid van de bal en dus ook op het spel. Ledverlichting heeft de hoogste lichtopbrengst en het laagste energieverbruik. Meer licht tegen lagere kosten dus.

Bespaar op energiekosten

Led stadionverlichting is niet alleen duurzaam in gebruik, je bespaart er al snel duizenden euro’s per jaar mee op de energienota. Geld dat je aan het onderhoud van de velden kunt besteden of aan nieuwe materialen bijvoorbeeld.

Subsidie voor ledverlichting

Er zijn subsidies voor duurzame ledverlichting. Wij begeleiden je graag bij het vaststellen van benodigde vergoedingen of investeringsregelingen. Alles in overleg uiteraard.

Subsidie en financieringsmogelijkheden

Voor de investering in led verlichting kun je een beroep doen op de overheid. Verenigingen en stichtingen kunnen gebruik maken van de zogeheten BOSA-regeling, waar de overheid 90 miljoen euro beschikbaar voor heeft gesteld. Wij helpen je graag op weg. Mocht je als profclub geen gebruik kunnen maken van de BOSA-regeling, dan kan je gebruik maken van de Energie-Investeringsaftrek. Hiermee kan je een deel van de duurzame investering aftrekken van de winst. Daarnaast hebben wij meerdere vormen van financiering zoals crowdfunding, lease en obligatieleningen en hebben we verschillende samenwerkingen met banken.

BOSA-regeling

De BOSA-regeling is er speciaal voor investeringen in sportaccommodaties (amateursport). Voor duurzame investeringen kun je maximaal 30 procent van de kosten terugvragen. Voor ander onderhoud en verbouwingen geldt een maximum van 20 procent van de totale investering. Om in aanmerking te komen moet de investering minimaal 5.000 euro zijn.

Energie Investeringsaftrek (EIA)

Wanneer je als profclub BTW kan terugvragen op investeringen, mag je geen gebruik maken van bovenstaande BOSA-regeling. Gelukkig bestaat er de Energie Investeringsaftrek. Voor de investering in ledverlichting kan je dan 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2020 is er een budget van € 147 miljoen. De regeling levert gemiddeld 11% voordeel op. Naast de EIA heb je bovendien ook de gebruikelijke afschrijving voor de energie-investeringen.

Video led verlichting stadion - FC Dordrecht

FC Dordrecht en TOP Oss

Het stadion van FC Dordrecht hebben we in 2019 voorzien van duurzame led-verlichting. De 80 gasontladingslampen hebben we vervangen voor 64 led-armaturen waarmee een energiebesparing van 50% wordt gerealiseerd. We hebben de verlichting uitgerust met een digitaal lichtmanagementsysteem. Hiermee is de verlichting naar elk niveau te schakelen. Ook hebben we een aantal lichtshows geprogrammeerd waardoor de fan engagement naar een hoger niveau wordt getild. Toen TOP Oss eind 2019 bij FC Dordrecht moest spelen was de directie van TOP Oss positief verrast over de nieuwe led-verlichting. Na een aanbestedingsronde heeft TOP Oss voor onze kwaliteit en service gekozen en hebben we begin 2020 ook het Frans Heesenstadion in Oss voorzien van led-verlichting (1000 lux).

Lees hierhet hele verhaal.

Samenwerking met FC Twente

FC Twente en Sportverlichting.com hebben de handen ineengeslagen. Beide partijen zijn een partnership voor drie jaar aangegaan. Het doel: amateurverenigingen in de regio Twente helpen om hun sportpark te verduurzamen. FC Twente was onder de indruk van de werkwijze van Sportverlichting.com en samen besloten beide partijen de mogelijkheden tot een samenwerking te onderzoeken. Daar rolde een partnership voor drie jaar uit. FC Twente heeft een convenant met 164 amateurclubs. Dit partnership sluit daar mooi bij op aan. FC Twente werkt als een verbinder tussen de sportclubs en Sportverlichting.com. Samen hebben we een plan opgezet om de clubs te bereiken. Zo zullen er mailings verstuurd worden en zullen social media-kanalen worden ingezet door FC Twente. Daarnaast zal de naam Sportverlichting.com terug te vinden zijn op de ledboarding in het stadion en treedt het bedrijf op als wedstrijdsponsor. Ook gaan we gezamenlijk meerdere informatieavonden rondom wedstrijden organiseren in de Grolsch Veste.

Lees hierhet hele verhaal.

4 stappenplan

Met ons 4 stappenplan maak je als profclub simpel en snel de overstap naar duurzame sportverlichting.

Stap 1: Scan & advies
Stap 1 is een locatiescan zodat we een goede inschatting kunnen maken van de werkzaamheden. Mastposities, cameraposities, meterkast, alles brengen we in kaart,

Stap 2: Besparing & Lichtplan
Op basis van de inventarisatie stellen we een advies op: een lichtplan waarin we o.a. gebruik & verbruik in kaart brengen. Dit advies geeft ook inzicht in de mogelijke besparing, de terugverdientijd, subsidiemogelijkheden en in de kosten.

Stap 3: Subside & Financiering
Wij zijn gespecialiseerd in het aanvragen van subsidies voor het verlichten van sportclubs. We helpen je met de aanvraag van de BOSA of EIA en bieden diverse financieringsmogelijkheden aan.

Stap 4: Realisatie & Onderhoud
Is de offerte akkoord, dan gaan we direct voor je aan de slag. UIteraard kun je ook bij ons terecht voor advies en blijvende support voor onderhoud van de duurzame veldverlichting.

Overstappen naar led verlichting voor stadions

Overtuigd van de voordelen van ledverlichting voor stadions en wil je graag de mogelijkheden bespreken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of om direct een afspraak te maken voor een inventarisatie.

FAQ

1
Hoe worden de lichtnormen bepaald?

De lichtnormen van een sport worden bepaald door de betreffende sportbond. Bij topsport worden ook instanties zoals de UEFA, ITF en FIFA betrokken vanwege de camerabeelden. Er zijn verschillende kenmerken waar rekening mee gehouden kan worden. De grootte en snelheid van de bal is hierin bepalend. Ook is het niveau waarop de club speelt van groot belang. Wij zullen tijdens onze inventarisatie uw club van alle informatie voorzien.

2
Ons veld heeft geen standaard afmeting, hoe passen jullie je advies hierop af?

Wij komen met veel plezier bij jullie langs. Tijdens ons bezoek zullen we een inventarisatie doen van jullie club. Onderdeel van de inventarisatie is het opmeten van het veld. Op basis van de gegevens kunnen wij een persoonlijk lichtplan opstellen zodat de lichtnormen ruim behaald worden.

3
Wat is de gemiddelde terugverdientijd bij een profclub?

De gemiddelde terugverdientijd bij is afhankelijk van een aantal factoren. Bij BVO’s met een grasmat zien we dat er doordeweeks geen gebruik wordt gemaakt van het veld. Bij kunstgras wordt er meer gebruik van het veld gemaakt. Hoe meer branduren de verlichting heeft, hoe sneller de terugverdientijd. De gemiddelde terugverdientijd voor een stadion is 9 jaar.

https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2021/01/ISO9001.png
Adres
Sportverlichting.com BV
Gotlandstraat 36
7418 AX Deventer
Socials

Sportverlichting