loader image
Toggle Menu

projecten9 januari 2018by qreate-itTC Vaassen bespaart bijna driekwart stroomkosten met ledverlichting

https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2018/01/ref-2.png

De energierekening is voor veel tennisverengingen nog een kostenpost waarop bespaard kan worden. Gelukkig zijn er goede voorbeelden van clubs die de kosten voor energie aanzienlijk gedrukt hebben. Ook TC Vaassen heeft indrukwekkende resultaten geboekt op dit vlak door over te stappen op ledverlichting. Het bespaarde zo ruim zeventig procent op de energiekosten.

De afschaffing van de Ecotaks, begin 2016, was de aanleiding voor het bestuur van Vaassen om een creatieve oplossing te bedenken om de kosten voor stroom te reduceren. Penningmeester Hans Stoker trok de kar van het project. De behoefte van de club werd bepaald en de kosten beraamd. “Op drie van onze zes banen wordt ook in de winterperiode gespeeld, waardoor de lampen rond die velden de meeste branduren hebben. Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om die lampen te vervangen door ledverlichting. Het aantal watt werd daarmee teruggebracht van 4400 naar 1200. Dat is een besparing van ruim zeventig procent.”

Met die besparing was het bestuur overtuigd en werd de realisatie van de ledverlichting op het Gelderse sportpark in gang gezet. “Met de duurzaamheidsregeling hebben we nog eens dertig procent van de materiaalkosten teruggekregen”, vervolgt Stoker. “Dat kwam neer op zo’n zevenduizend euro. Binnen zes jaar hebben we de investering terugverdiend en kunnen we de vruchten plukken.”

Meer spelplezier

Behalve het financiële gewin merkt Stoker ook nog een ander voordeel. “Door de ledverlichting zien de tennissers het spel veel helderder. De bal is veel beter zichtbaar. Het spelplezier is bij het overgrote deel van onze leden echt groter geworden.”

Stoker beaamt dat het voor elke tennisvereniging goed zou zijn om te investeren in duurzaamheid om de kosten te drukken. “Ik adviseer om als club een reële afschrijvingsregeling te hanteren. Door elk jaar geld te reserveren vallen de kosten voor een project als deze niet zo zwaar. Vaassen was in staat de financiering te doen met eigen middelen, maar je kan ook kijken naar een vorm van crowdfunding of een andere manier om tegen een beperkt tarief aan geld te komen. Vroeg of laat profiteert iedereen van de voordelen.”

Vanaf 2 januari 2017 kunnen sportclubs voor de tweede keer inschrijven op de Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Wees er snel bij! Lees het eerder geplaatste artikel op Centrecourt.nl over de subsidieregeling duurzaamheid.

https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/11/footer-normec.jpg
Adres
Sportverlichting.com BV
Arnhemstraat 17
7418 CL Deventer
Socials
Official partner Keuken Kampioen Divisie
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2023/08/Logo-strook-keukenkampioen-e1691749968448.png

Sportverlichting