Succesverhaal PVCV

Wij hielpen bij:
42,7% besparing per jaar!
  • Scan & Advies
  • Besparing & lichtplan
  • Subsidie
  • Realisatie & onderhoud

Eigenaarschap brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Hier was voetbalclub PVCV uit Vleuten zich maar al te goed bewust van. Toen zij hun Sportpark Fletiomare-Oost dit jaar overnamen van de gemeente, moest er flink worden gerenoveerd om de club toekomstbestendig te maken.

De klantvraag? Beter licht, minder onderhoud en een besparing in energie. De corona lockdown en de zomerstop werden efficiënt benut om dit, voor de start van het nieuwe seizoen, te realiseren. Een mooie klus, waarbij vier voetbalvelden overgingen op energiezuinige ledverlichting!

Om de duurzame overstap mogelijk te maken, brachten we eerst de huidige situatie in kaart. Zo keken we naar vragen als: Wat willen ze op de velden? Alleen trainen of ook inhaalwedstrijden? Misschien wel structureel wedstrijden in de avonden spelen? Waar kan worden bespaard? Hoeveel masten zijn er? Wat is de uiteindelijke besparing? Wil PVCV een lichtmanagementsysteem? En hoe zit het met de omgeving?

‘Ik ben erg tevreden over Sportverlichting.com. Ze bieden snelle en adequate oplossingen als er een uitdaging is. De communicatie is duidelijk en persoonlijk, dankzij de korte lijnen konden we snel schakelen.’

Wilt Jan de Boer, lid van De Technische Seniorencommissie

Over PVCV

PVCV staat voor Patronaats Voetbal Club Vleuten en is een amateurvoetbalvereniging uit Vleuten (gemeente Utrecht). De club werd op 3 augustus 1932 opgericht. Het eerste elftal speelt in seizoen 2020/2021 in de Tweede klasse op zondag, van KNVB district West-I.

Sportpark Fletiomare-Oost

De club speelt hun thuiswedstrijden op Sportpark Fletiomare-Oost, in de wijk Vleuten-De Meern. Als vereniging doen zij er alles aan om de leden, de vrijwilligers en de toeschouwers in een veilige omgeving het plezier van voetbal te laten beleven. De filosofie hierachter is dat plezier en ontwikkeling leiden tot prestaties.

Statistieken PVCV

PVCV heeft 1.350 leden, waaronder meer dan 1.000 jeugdleden. De voetbalclub heeft 13 onderbouw, 7 bovenbouw en 2 senioren selectieteams. Naast de officials, vrijwilligers en supporters is de club uit Vleuten trots op hun partnerclub van FC Utrecht.

De vraag

De voornaamste reden om over te stappen op ledverlichting was de besparing die hiermee kon worden gerealiseerd. Niet alleen qua kosten, maar ook vanwege het duurzame en onderhoudsarme aspect. Tot vorig jaar was de gemeente Utrecht eigenaar van het sportpark. Toen PVCV dit eigenaarschap overnam, besloot het bestuur om een goede start te maken met betere verlichting. Een duurzame oplossing voor de lange termijn!

De oplossing

Sportverlichting.com ging langs op locatie en bracht de oude situatie in kaart. Met deze gegevens stelden we een lichtplan op, waarin de overstap naar led werd uitgewerkt. In de oude situatie werden drie velden verlicht met in totaal 21 masten en 27 gasontladingslampen. Een gasontladingslamp gebruikt gemiddeld 2.200 watt.

Om de energievraag in kaart te brengen werden de huidige lampen afgezet tegen de nieuwe. Kostenposten binnen de begroting waren: het gemiddelde aantal branduren, de kwh prijs en het onderhoud. Met de overstap naar ledverlichting kan op alle drie de punten worden bespaard. Het is zuiniger in verbruik, en dus ook in kosten. Led heeft maar eens in de twee jaar onderhoud nodig, gasontladingslampen jaarlijks. En dankzij het lichtmanagementsysteem is alles nog efficiënter geworden: het licht brandt geen minuut langer dan noodzakelijk en hiermee loopt de besparing verder op.

In drie dagen tijd hebben wij de 27 gasontladingslampen vervangen voor 22 ledarmaturen. Deze verbruiken gemiddeld 1.500 watt. Een fikse energiebesparing dus! Daarnaast profiteert de club ook van meer en beter licht. Er zijn nu niet drie velden verlicht, maar vier. Het licht kan worden afgestemd op de situatie. Tijdens trainingen gebruikt PVCV nu 70 procent van de totale capaciteit, tijdens wedstrijden 90 procent. In het slechtste geval besparen zij hiermee al 42,7 procent.

Wil je weten of ledverlichting voor jullie sportclub interessant is?

Vul dan de vragenlijst in. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op en komen vervolgens graag persoonlijk bij je langs voor een inventarisatie.

Naar de intake