Succesverhaal Heracles Almelo

Wij hielpen bij:
47% besparing per jaar!
  • Scan & Advies
  • Besparing & lichtplan
  • Subsidie
  • Realisatie & onderhoud
  • € 14.000 euro besparing voor de club, ieder jaar weer.

Sportverlichting.com installeerde de afgelopen seizoenen al led-verlichting bij diverse profclubs. Maar een club op het hoogste podium, de Eredivisie, ontbrak nog. Deze zomer kwam daar verandering in, toen het stadion van Heracles Almelo een upgrade kreeg: nieuwe ledlampen in de masten én aan de dakranden van het stadion.

Heracles Almelo en Sportverlichting.com maakten in juni bekend dat er samengewerkt zou worden bij de verduurzaming van het stadion, maar de historie van de twee organisaties gaat al veel verder terug. Martin Bolderman, eigenaar en oprichter van Sportverlichting. com, deed er zo’n drie jaar geleden zijn eerste contacten op. ‘Ik ben toen eens langs geweest om met een accountmanager te praten, waarbij ik direct een rondleiding door het stadion kreeg en voorgesteld werd aan het bestuur. Ik ken bijna geen club die zo gemoedelijk is als Heracles Almelo, en die gemoedelijkheid is in het hele traject altijd gebleven.’ Niet snel daarna besloot Bolderman met zijn bedrijf sponsor te worden van de club en hij ging een lidmaatschap aan bij de Young Business Club.

Koploper in duurzaamheid

Heracles Almelo had al langer de ambitie om ledverlichting te installeren in het stadion. De club is in 2018 gestart met een innovatie initiatief: een samenwerking met overheid, onderwijs en ondernemers. Tom Uitzetter, commercieel manager bij Heracles Almelo, vertelt: ‘Als BVO willen wij voorop lopen op gebied van duurzaamheid: we zijn continu op zoek naar innovaties om andere clubs voor te blijven. Twee jaar geleden hebben we vanuit ons innovatie initiatief onderzoek gedaan naar mogelijkheden voor verduurzaming van het stadion en de omgeving. Daar kwamen vijf grote aanbevelingen uit, waaronder het aanbrengen van ledverlichting. Daar zijn we direct mee aan de slag gegaan.’ De aanschaf van ledverlichting heeft volgens Uitzetter een aantal voordelen. ‘Het licht is beter van kwaliteit, de energiekosten zijn lager en het verbruik ook, waardoor de keuze duurzamer is. Door duurzaamheid te omarmen, denken wij als club ook een duurzamer bestaan te krijgen. We bekijken het dus niet alleen vanuit energieoogpunt, maar ook naar het bestaan van de club zelf.’

Het Erve Asito stadion

Erve Asito staat symbool voor de plek waar families zich thuis voelen. Het erf als plek waar de hele familie samenkomt en het stadion waar de Heracles Almelo-familie thuiskomt. Het stadion vormt het hart van de club, de achterban, het bedrijfsleven en de maatschappij in Almelo en omgeving.

Het juiste moment

De businesscase voor de ledverlichting bij Heracles Almelo bestond uit drie punten. Heracles Almelo vond duurzaamheid erg belangrijk, wilde besparen en had weliswaar een UEFA-installatie, maar wel één waarvan veel lampen kapot waren. De club kwam dus snel op het punt om voor tienduizenden euro’s aan gasontladingslampen te vervangen of één keer te investeren in led. Kris van der Elst, werkzaam als stadionbeheerder bij Heracles Almelo, vertelt: ‘Wij hadden nog gasontladingslampen in het stadion en de armaturen dateerden zelfs nog van voor de verbouwing. Op een gegeven moment gingen er steeds meer lampen kapot. Je kunt die lampen wel vervangen, maar dan maak je kosten terwijl je weet dat de verlichting niet lang meer meekan. Als club willen we bovendien kijken naar mogelijkheden op het gebied van duurzaamheid. Daarom was dit het juiste moment voor ledverlichting.’

Verlichting heeft echt een upgrade gehad

Begin september begon Sportverlichting.com op Erve Asito met de werkzaamheden. Het stadion had 144 gasontladingslampen van 2200 Watt; deze worden vervangen door 120 ledarmaturen van 1.550 Watt. Bolderman: ‘Dat is een forse besparing, zeker omdat de ledverlichting niet altijd 100 procent aan staat. Die heeft namelijk verschillende standen. Bij sfeerlicht is er een zachte gloed met een paar procent lichtopbrengst. Dan is er de trainingsverlichting, waarbij de lampen een hogere opbrengst hebben, maar niet vol aan staan.

De lampen kunnen ook op stand KNVB-verlichting, zodat ze aan de 800 lux-eis voldoen voor wedstrijden in het betaald voetbal. En de verlichting kan naar 1.500 lux, de UEFA-eis. Dan heb je echt een bak licht.’ Verder kreeg de lichtinstallatie een upgrade van UEFA-C naar UEFA-B, zodat het stadion ook tot een bepaald niveau Europese voorrondes mag organiseren en wedstrijden voor het EK en WK vrouwenvoetbal.

Razend tempo

Inmiddels heeft Heracles Almelo zijn eerste wedstrijden onder de nieuwe ledlampen gespeeld. Op 2 oktober, bij de thuiswedstrijd tegen Willem II, werd de eerste lichtshow gegeven. Van der Elst: ‘Natuurlijk staan de lampen er pas net, maar we zien al dat het resultaat heel mooi geworden is. Bij de lichtshow zijn een aantal nummers geprogrammeerd in combinatie met de verlichting; dat werd door onze supporters heel goed ontvangen. We zijn alweer aan het evalueren hoe we dit zelfs nog beter kunnen doen.’ Hij kijkt ook positief terug op de samenwerking met Sportverlichting.com. ‘Ik vond de communicatie gewoon top. Niet alleen met Martin, ook met zijn projectleider Ton, die hier ter plaatse alle monteurs aanstuurde. Dat verliep vlekkeloos. In een razend tempo zijn hier alle lampen vervangen.’ Zijn collega Uitzetter vult aan: ‘We wilden een impuls geven aan de sfeer in het stadion, en dat is zeker gelukt. We zijn heel blij met het verloop van dit project. Heracles Almelo heeft duurzaamheid serieus omarmd en de investering in ledverlichting sluit daar mooi bij aan.’

 

Wil je weten of ledverlichting voor jullie sportclub interessant is?

Vul dan de vragenlijst in. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op en komen vervolgens graag persoonlijk bij je langs voor een inventarisatie.

Neem contact op