Succesverhaal Bar-End

Mountainbike club Bar-End

Wij hielpen bij:
Niewbouwproject
  • Scan & Advies
  • Besparing & lichtplan
  • Subsidie
  • Realisatie & onderhoud

Hoe leuk is het om als mountainbiker ‘s avonds een parcours af te leggen in het bos! In Apeldoorn kan het op een gloednieuwe baan met obstakels van vier tot acht meter. Je kunt je voorstellen dat goede verlichting hier essentieel is.

Mountainbike club Bar-End toverde een voetbalveld in het Apeldoornse Orderbos om tot een avontuurlijk buitenparcours. Hier kunnen fietsfanaten losgaan op heuvels en obstakels. Een geweldige nieuwe ervaring voor de leden en een mooie uitbreiding voor de club. Om de veiligheid te kunnen waarborgen, maakte Sportverlichting.com een passend lichtplan.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er altijd kan worden getraind, ook ‘s avonds? Wat zijn de veiligheidsrisico’s bij dergelijke obstakels? Hoe kunnen we deze tackelen? En hoeveel masten zijn er nodig om de baan in topconditie te houden?

Bekijk de video

‘Sportverlichting.com heeft de led-verlichting voor het nieuwe Bikepark van Mountainbikeclub Bar End verzorgt en wij zijn hier zeer tevreden over. Het hele traject (van planning tot realisatie) is goed verlopen en de communicatie en afstemming vanuit sportverlichting verliep goed. Het uiteindelijke resultaat is echt fantastisch. Kijk hiervoor gerust even op de Facebook pagina van Mountainbikeclub Bar End uit Apeldoorn. Hier staan meerdere filmpjes op van avondtrainingen en dan kun je heel goed zien, dat ons terrein super is verlicht.’

Ron Windhouwer, bestuurslid technische zaken

Over Bar-End

Bar-End is de gezelligste mountainbike club van Nederland. Ze bieden trainingen en clubrijden voor jong en oud, van beginners tot toptalenten. Het motto? ‘Je hart gaat sneller kloppen bij Bar-End’.

Sportpark Orderbos

De club is gevestigd in Sportpark Orderbos, in Apeldoorn. Een groene omgeving, die wordt gedeeld met twee voetbalclubs en waar naar hartelust kan worden getraind. Het Bikepark van Bar-End ligt verderop in het bos en werd in augustus ingereden door leden. Op zaterdag 19 september werden de eerste twee clinics voor niet leden georganiseerd.

Parcours voor alle niveaus

Op het parcours kan op alle niveaus worden geoefend op techniek, om op die manier de veiligheid van het mountainbiken te vergroten. Nederland kan wel fietsen, maar niet iedereen kan mountainbiken! Voor de wedstrijdrijders is er nu een intentie van de KNWU om dit Bikepark aan te wijzen als trainingscentrum.

De vraag

Bar-End wilde hun aanbod uitbreiden met een buitenbaan, maar dan wel op een veilige manier. Om dit te kunnen garanderen moest de baan niet zomaar van licht worden voorzien, maar van veilige verlichting. Hoge obstakels zorgen namelijk voor veel schaduw, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden bij een actiesport als deze. Veiligheid voorop dus!

De oplossing

Sportverlichting.com bracht een bezoek op locatie, om het nieuwe Bikepark zelf te zien en ervaren. Hoe hoog zijn de obstakels precies en wat betekent dit voor het licht? Met onze bevindingen hebben we een passend lichtplan gemaakt. Besparing was hierin geen aandachtspunt, omdat het om een gloednieuwe locatie gaat. Uiteraard hebben we wel rekening gehouden met de duurzaamheid voor de komende jaren!

We kozen voor zes masten met een hoogte van 18 meter. Dit is een stuk hoger dan gemiddeld, maar dat was bij dit project ook nodig. Met deze hoogte is het lichtbereik groot genoeg om ook schaduwplekken rondom de obstakels te verlichten. Uiteraard werd hier ook rekening mee gehouden bij het plaatsten. De masten zijn zo geplaatst dat letterlijk elke centimeter van het parcours verlicht is.

De klus werd eind augustus binnen anderhalve week door ons opgeleverd, zodat de baan bij aanvang van het nieuwe sportseizoen direct in gebruik kon worden genomen. Bar-End is blij met de oplossing en overweegt nu om de paden en twee velden ook te verlichten én om het parcours verder uit te breiden.

Wil je weten of ledverlichting voor jullie sportclub interessant is?

Vul dan de vragenlijst in. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op en komen vervolgens graag persoonlijk bij je langs voor een inventarisatie.

Naar de intake