Succesverhaal FC Dordrecht

Voetbal is niet alleen een sport, het is een beleving! Voor spelers, publiek en voor iedereen die thuis op de bank geniet van de wedstrijd. Sportverlichting levert hier een belangrijke bijdrage aan. Zo belangrijk zelfs, dat de KNVB eisen stelt aan de lichtinstallaties van clubs in het betaalde voetbal.

Voor FC Dordrecht betekende dit eind vorig seizoen (2018/2019) slecht nieuws: de stadionverlichting haalde niet meer het minimale aantal lux, dat verplicht is voor de licentie en tv-uitzendingen. Om een boete te voorkomen en om in het nieuwe seizoen te kunnen spelen, moest snel worden gehandeld.

Wat zijn de vereisten? De mogelijkheden? Waar kan worden bespaard? We stelden een lichtplan op en doken vol overgave in dit bijzondere project. Eindstand? Drie punten voor de thuisclub, die nu samen met Ajax en PSV behoort tot de enige Nederlandse voetbalclubs die met ledverlichting een lichtshow kunnen geven in hun stadion!

Bekijk de video

‘Diverse clubs hebben al navraag bij ons gedaan over de nieuwe verlichting’

Rik Maaskant, commercieel directeur FC Dordrecht

Over FC Dordrecht

Football Club Dordrecht, oftewel FC Dordrecht, kent een lange geschiedenis. De club werd in 1883 oorspronkelijk als cricketclub opgericht. Omdat voetbal in de 19e eeuw al razend populair was onder de Dordrechtenaren, werd deze tak van sport al snel aan de club toegevoegd: in 1891.

Het Riwal Hoogwerkers Stadion

Het huidige stadion – het Riwal Hoogwerkers Stadion – is in 1998 in gebruik genomen en biedt ruimte aan 4.100 overdekte zitplaatsen en enkele staanplaatsen. Er zijn vier lichtmasten, die voor een optimale spelervaring zorgen voor spelers en voor ‘de Schapekoppen’ (de supporters van FC Dordrecht).

Een sublieme grasmat ?

De grasmat van FCD kreeg in 2019 – samen met Go Ahead Eagles, NAC Breda en Jong PSV – de hoogste waardering in de KeukenKampioen Divisie. Het stadion heeft een hybride grasmat. Hierbij groeit het natuurgras in een geweven ondergrond, waardoor het natuurgras sterker en langer bespeelbaar wordt.

De vraag

Om aan de normen van de KNVB te voldoen, moest de stadionverlichting horizontaal minimaal 800 lux halen. Dit kon door simpel en snel een paar lampen te vervangen maar dat is eigenlijk onbegonnen werk, omdat er telkens lampen kapot zullen gaan en je blijft vervangen. Dan liever een duurzame oplossing voor de lange termijn!

De oplossing

Sportverlichting.com stelde een lichtplan op, waarin de huidige verlichting werd vervangen voor ledverlichting. De grootste uitdaging was om dit binnen dezelfde begroting te doen als de kosten voor het vervangen van losse lampen, in een termijn van 5 jaar. En dat is gelukt! We hebben een leaseconstructie opgesteld, waarmee FC Dordrecht over kan stappen op ledverlichting, zonder dat ze dit merken in hun begroting.

Het stadion beschikte in de oude situatie over 80 armaturen, verdeeld over de vier lichtmasten. De lampen verbruikten 2.250 watt per stuk. Sinds de overstap naar led heeft de club slechts 64 ledarmaturen, die 1.600 watt per stuk verbruiken. Met deze aanzienlijke besparing in energie verdient de club de investering binnen een interessante tijd terug. Na de leaseperiode worden ze automatisch eigenaar.

De nieuwe verlichting is uitgerust met een digitaal lichtmanagementsysteem. Hiermee kan de verlichting op de procent nauwkeurig worden gedimd en kunnen ook lichtshows worden gegeven. Dordrecht is hiermee de derde Nederlandse club die lichtshows kan geven in het stadion en voegt zich toe aan het rijtje: Ajax, PSV, Juventus en Arsenal.

FC Dordrecht speelt thuiswedstrijden voortaan op een groen veld, in een groen shirt, onder groene sportverlichting. Leuk detail: de eerste thuiswedstrijd onder de nieuwe ledverlichting, op 20 september 2019, werd met 2-0 gewonnen!

Wil je weten of ledverlichting voor jullie sportclub interessant is?

Vul dan de vragenlijst in. Wij nemen binnen 24 uur contact met je op en komen vervolgens graag persoonlijk bij je langs voor een inventarisatie.

Naar de intake