loader image
Toggle Menu
projecten9 januari 2018by qreate-it

Ledlampen bij Achilles in Hengelo: jeugd kan nu ‘s avonds voetballen en dan stappen

Ledlampen bij Achilles in Hengelo: jeugd kan nu ‘s avonds voetballen en dan stappen

Met de aanschaf van Ledverlichting op het hoofdveld bespaart Achilles ’12 aanzienlijk op het energieverbruik. Dankzij het milieuvriendelijke licht kan de club nu meer wedstrijden op de zaterdagavond kan plannen. Daarmee voldoet Achilles aan de wens van veel jonge senioren.

Uitgaan en uitslapen
„Jongeren willen liever op zaterdagavond spelen dan op zondagmorgen. Ze willen graag na de wedstrijd gaan stappen en op zondag uitslapen”, aldus bestuurslid Cristian Kamphuis van Achilles ’12. Op dit moment spelen er al drie seniorenteams in de jong seniorencompetitie op zaterdagavond. “Volgend seizoen komt daar nog een seniorenteam bij. We verwachten dat het aantal wedstrijden op zaterdagavond de komende jaren verder toeneemt.”

Wedstrijden later
De zaterdagen zijn op dit moment al helemaal volgepland. De laatste wedstrijden eindigen nu rond zes uur. Dankzij de Ledverlichting kan de voetbalclub de wedstrijden later laten beginnen.

Besparing
De aanschaf van de zestien lampen in de acht lichtmasten rondom het hoofdveld betekent een forse besparing van het energieverbruik. De voetbalclub verbruikt nu 65.000 kilowaturen (kWh) per jaar. Door de vervanging van de oude lampen wordt dit met 15.000 verminderd. De vereniging overweegt om nog een veld te verlichten met Ledlampen, dan wordt het nog lucratiever.

45 mille
De aanschaf van de verlichting kostte 45.000 euro. De vereniging heeft zelf tien mille betaald, de Club van 100 heeft 20 mille bijgelegd. Verder ontving Achilles 15.000 euro subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) uit de pot Energiebesparing en Duurzame Energie Sportaccommodatie.

Donker
„Uiteindelijk levert de Ledverlichting ons een besparing op. Het bedrag van 45 mille verdienen we in zeven tot acht jaar terug”, aldus Kamphuis. De lampen gaan nu aan op de trainingsavonden als het donker is. In de winter gaan ze al om vier uur aan.

Half veld verlichten
De leden zijn enthousiast over de nieuwe verlichting die zaterdag werd gedemonstreerd. Kamphuis: “Het ziet er fraai uit. We zijn bovendien veel meer flexibel. Zo kunnen we een half veld verlichten of alleen een doelgebied. Je kunt de lampen bovendien heel vlot uit en weer aanzetten. Dat is bij gewone verlichting niet mogelijk.”

Hinder voorkomen
Om klachten over hinder van buurtbewoners te voorkomen, zijn er speciale lichthinderkapjes geplaatst. Achilles ’12 zegt de eerste voetbalvereniging in Hengelo te zijn met Ledlampen in de lichtmasten.

1Twente sprak met Christian Kamphuis, bestuurslid bij Achilles ’12. Beluister het interview hieronder.

https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/11/footer-normec.jpg
Adres
Sportverlichting.com BV
Arnhemstraat 17
7418 CL Deventer
Socials
Official partner Keuken Kampioen Divisie
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2023/08/Logo-strook-keukenkampioen-e1691749968448.png

Sportverlichting