loader image
Toggle Menu
nieuws11 oktober 2022by qreate-it

De terugverdientijd van led verlichting op sportvelden

De terugverdientijd van led verlichting op sportvelden

De terugverdientijd van led verlichting op sportvelden

Geld besparen en bijdragen aan een betere wereld, het klinkt bijna als te mooi om waar te zijn. Toch kun je met led verlichting op je sportvelden beiden doelen realiseren. Een rendabele investering dus, maar hoe lang duurt het precies voordat je die hebt terugverdiend? Welke factoren zijn van invloed? En hoe maak je de rekensom voor jouw club of vereniging?

Checklist terugverdientijd van led verlichting

Bij het berekenen van de terugverdientijd van led lampen denken we allereerst aan de energiebesparing die je hiermee realiseert als club, maar dit is niet de enige factor die van invloed is. Om de terugverdientijd nauwkeurig te kunnen bepalen, moet je alle kostenposten in kaart brengen. Naast de energiebesparing, houd je bijvoorbeeld ook rekening met de prijzen op de energiemarkt. Wij hebben een checklist voor je gemaakt.

 

  • De aanschafkosten van de nieuwe led verlichting
  • De energiebesparing die de nieuwe situatie versus de oude oplevert
  • De actuele energieprijzen
  • Het aantal branduren van de lampen op jaarbasis
  • Subsidieregeling
  • De kosten voor installatie en onderhoud

Hoe bereken je de terugverdientijd van led verlichting?

Om je voordeel van de overstap op led verlichting voor je sportvelden te berekenen, moet je je verbruik in de huidige situatie en je verbruik in de nieuwe situatie naast elkaar leggen. In je berekening breng je de besparing in het aantal watts in mindering, om het bedrag onderaan de streep te berekenen. Klinkt ingewikkeld, maar met onderstaand stappenplan is het simpeler dan je denkt!

1.    Bereken je verbruik in de huidige situatie

Om erachter te komen of en hoeveel je bespaart met led verlichting, moet je eerst weten wat je huidige verbruik is. Een gemiddelde gasontladingslamp verbruikt 2.000 watt. Stel dat je 50 van deze lampen gebruikt op je voetbalvelden, hockeyvelden, tennisbanen of andere verlichte sportvelden en – banen, dan heb je een jaarlijks verbruik van 50 x 2.000 watt = 100.000 watt.

2.    Bereken je verbruik in de nieuwe situatie

De rekensom voor de nieuwe situatie werkt hetzelfde, alleen bereken je die met het gemiddelde verbruik van led lampen. Het maximale verbruik van een led lamp is 1.250 watt, maar meestal blijft hij hieronder. In onze berekening houden we rekening met de uiterste situatie. 50 led lampen x 1.250 watt = 62.500 watt.

3.    Ontdek je energiebesparing

Je energiebesparing is het verbruik van de huidige situatie min dat in de nieuwe situatie. In ons geval dus: 100.000 watt – 62.500 watt = 37.500 watt op jaarbasis.

4.    Ontdek je voordeel in euro’s

Om vervolgens je besparing in euro’s uit te rekenen, moet je de prijs per kWh bij de energiemaatschappij weten. Vermenigvuldig eerst het aantal watt op jaarbasis in de oude situatie met de kWh-prijs en vervolgens die van de nieuwe. Stel de prijs per kWh is 80 cent. In de oude situatie betaal je dan € 0,80 x 100.000 watt = € 80.000,- per jaar. In de nieuwe situatie is dit: € 0,80 x 62.500 watt = € 50.000,-. Je winst is dan dus € 30.000,- per jaar. Naast deze directe besparing, zijn er ook subsidieregelingen die een deel van de kosten vergoeden en je besparing vergroten.

5.    Installatie en onderhoud

Naast het voordeel dat led oplevert, zijn er natuurlijk ook kostenposten. De installatie en het onderhoud van je sportverlichting bijvoorbeeld. Deze kosten moet je van de winst in energie aftrekken. Hoeveel ze precies bedragen is maatwerk. Wij maken graag een offerte op maat voor je. Hiervoor brengen we de huidige en nieuwe situatie in kaart en houden we o.a. rekening met de omvang van de klus, het aantal nieuwe lampen en aansluitingen en subsidiemogelijkheden. Het voordeel van led verlichting is dat dit relatief weinig onderhoud nodig heeft. De gemiddelde kosten hiervoor liggen op € 800,- per jaar, per veld. De uiteindelijke som bij het berekenen van de terugverdientijd van ledverlichting voor sportvelden is: de totale investeringskosten gedeeld door de jaarlijkse besparing.

 

Offerte led sportveldverlichting

Vul vandaag nog de online vragenlijst in voor een gratis en vrijblijvende kostenindicatie!
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/11/footer-normec.jpg
Adres
Sportverlichting.com BV
Arnhemstraat 17
7418 CL Deventer
Socials
Official partner Keuken Kampioen Divisie
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2023/08/Logo-strook-keukenkampioen-e1691749968448.png

Sportverlichting