loader image
Toggle Menu

10 voordelen van ledverlichting

10 voordelen van ledverlichting

Ondanks het feit dat ledverlichting in de sportwereld tegenwoordig overal geaccepteerd wordt, zijn er nog talloze sportclubs en verenigingen die gebruik maken van verouderde installaties met gasontladingslampen. Dat is zonde, want zij profiteren niet van de vele voordelen van ledverlichting. Hieronder hebben we een aantal belangrijke voordelen van ledverlichting ten opzichte van traditionele lichtinstallaties op een rijtje gezet.

1. Een lager energieverbruik

Het maakt niet uit of het nu gaat om een voetbalveld, een hockeyveld, een korfbalveld, een tennisbaan, een golfbaan of de bak in een rijschool. Veel sporten worden (ook) in de avonduren beoefend, en vereisen dan een grote hoeveelheid licht. De energiekosten die gepaard gaan met het verlichten van sportvelden en –banen behoren doorgaans tot de hoogste vaste lasten van een sportvereniging. Het is dan ook zeker de moeite waard om te bekijken op welke manieren die steeds terugkerende kosten kunnen worden verlaagd. Door te kiezen voor ledverlichting kunnen deze kosten gemakkelijk met 50% gereduceerd worden!

2. Een langere levensduur

Met ledverlichting kun je op meer besparen dan alleen op energiekosten. Wist je dat ledlampen een aanzienlijk langere levensduur hebben dan traditionele lampen? Gasontladingslampen werken middels verbranding en hebben daarom, net als de gloeilampen die vroeger in huis werden gebruikt, een beperkte houdbaarheidsdatum. Een ledlamp daarentegen, kan vaak tot wel 100.000 branduren mee. Afhankelijk van de specifieke toepassing en het aantal jaarlijkse branduren komt dat neer op een levensduur van zo’n 15 tot 20 jaar! Het feit dat ledlampen langer meegaan, betekent vanzelfsprekend ook dat ze minder vaak vervangen hoeven te worden.

3. Lagere onderhoudskosten

De langere levensduur van ledverlichting draagt ook bij aan lagere onderhoudskosten. Ledlampen vereisen sowieso een stuk minder onderhoud dan andere lampen. Ook de armaturen worden vervaardigd met het oog op kwaliteit en duurzaamheid. Daarbij zijn ze zeer eenvoudig te installeren.

4. Geen warming-up nodig

In tegenstelling tot traditionele installaties met gasontladingslampen, heeft ledverlichting geen opstarttijd nodig. Wanneer de verlichting wordt ingeschakeld, springen de lampen direct aan en branden ze onmiddellijk op volledige sterkte. Het feit dat ledlampen niet hoeven op te warmen, betekent dat er ook geen sprake is van lichtverspilling.

5. Aangename verlichting

Vergeleken met traditionele lichtinstallaties, die vaak een fel, verblindend en/of opdringerig licht produceren, kan er met ledverlichting een mooie, heldere lichtkleur gerealiseerd worden. Het licht dat door ledlampen wordt afgegeven is bijzonder gelijkmatig en constant en daarvoor veel prettiger en rustiger voor de ogen. Zowel de sporters zelf als eventuele toeschouwers zullen een merkbaar verschil ervaren.

6. Aanzienlijk meer flexibiliteit

Elke sport heeft zijn eigen specifieke lichtnormen. Sportbonden hanteren bovendien minimale eisen op het gebied van verlichting. Het is belangrijk om hieraan te voldoen, zeker wanneer het veld, het terrein of de baan voor competitiedoeleinden wordt gebruikt. Deze verlichtingseisen worden vastgesteld op basis van meerdere factoren. Hierbij kun je denken aan de snelheid van het spel, de afmetingen van het veld of terrein en de grootte van de spelmaterialen. Om aan alle van toepassing zijnde eisen te kunnen voldoen, is een zekere flexibiliteit in de verlichtingsinstallatie geen overbodige luxe. Ledverlichting heeft een veel groter aanpassingsvermogen dan installaties met gasontladingslampen; ledlampen bieden zeer veel flexibiliteit en zijn veel beter naar de lichtbehoefte in te stellen. Bij oude gasontladingsinstallaties heb je vaak slechts twee opties: aan of uit. Ledverlichting daarentegen, kan ook worden geïnstalleerd in combinatie met dimmers. Wanneer er actief van die dimmers gebruik wordt gemaakt, kan er vanzelfsprekend ook nog meer energie bespaard worden. 

7. Gerichter belichten

Moderne ledlampen voor sportvelden zijn tegenwoordig verkrijgbaar in combinatie met veel verschillende lenzen en intelligente sturingsmogelijkheden, waarmee de stralingshoek gemakkelijk te manipuleren is. Op die manier kan het sportveld, het terrein of de baan veel gerichter worden belicht en heeft men weinig tot geen last meer van zogeheten ‘strooilicht’.

8. Minder omgevingshinder

Doordat er met ledverlichting nauwelijks sprake is van strooilicht en andere vormen van lichtvervuiling, is er ook veel minder omgevingshinder. Dit is met name voor sportclubs en sportverenigingen die in de buurt van woningen gevestigd zijn een groot pluspunt. Maar het creëert ook minder overlast voor bijvoorbeeld nabijgelegen natuurgebieden.

9. Toekomstbestendig

De oude gasontladingslampen die nog op veel sportclubs en sportverenigingen gebruikt worden, bestaan uit buizen die gevuld zijn met een gas of een mengsel van gassen. Daarnaast bevatten deze lampen ook schadelijke stoffen zoals kwik, wat tegenwoordig niet meer toegepast mag worden. Ledverlichting bevat géén schadelijke stoffen. Daarbij produceren ledlampen door de langere levensduur minder afval. Ledverlichting wordt dan ook beschouwd als een duurzame, toekomstbestendige oplossing voor een breed scala aan toepassingen binnen de sportwereld.

10. Subsidiemogelijkheden

Met het oog op de almaar stijgende energietarieven en de wetenschap dat traditionele energiebronnen simpelweg niet onuitputtelijk zijn, wordt duurzaamheid een steeds belangrijker gegeven. Om sportclubs en verenigingen te stimuleren om voor duurzamere oplossingen te kiezen, zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen door overheidsinstanties. Dankzij deze subsidiemogelijkheden is het bijvoorbeeld ook voor verenigingen, clubs en organisaties met een kleiner budget haalbaar om te investeren in ledverlichting.

Overtuigd door de voordelen van ledverlichting?

Ben je inmiddels overtuigd door de voordelen van ledverlichting en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw sportclub of sportvereniging? Neem dan contact op met Sportverlichting.com voor meer informatie of een vrijblijvende offerte! We vertellen je graag meer over wat wij voor jou kunnen betekenen.

Vraag een offerte aan

 

Offerte led sportveldverlichting

Vraag vandaag nog een offerte aan voor led verlichting. Wij komen binnen 24 uur bij je terug om een plan van aanpak te maken voor de club. Eerst meer informatie? Neem vrijblijvend contact op met één van onze experts. We helpen je graag verder.
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2019/11/logo-new.png
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2022/11/footer-normec.jpg
Adres
Sportverlichting.com BV
Arnhemstraat 17
7418 CL Deventer
Socials
Official partner Keuken Kampioen Divisie
https://sportverlichting.com/wp-content/uploads/2023/08/Logo-strook-keukenkampioen-e1691749968448.png

Sportverlichting